Göbek düşmesi

Göbeğin yerinde durması için bebeğin göbeği doğduğunda bağırsaklarının dört kolu arasına yerleştirilir ve ardından göbek bağının her iki tarafındaki karnın altına, sol ve sağ femoral kemiklerin altına yerleştirilir ve karında bu dörtgenin ortasında tutulur ve aortik arter kalp tarafından göbek altından geçer ve göbek yerindeyse ve kişi çok şişman değilse, göbeğe parmağımızla hafifçe baskı yaparsak nabız göbek deliğinin tam ortasında hafifçe hissedilebilir, ancak nabız göbeğin çevresinde hissedilirse, göbek kordonunun (göbeği tutan ligamentler) bu dörtgenin ortasından ayrılmasından sebeplidir.

Her türlü hastalık göbek düşüklüğüne yol açabilir, hem kadınlarda, hem erkeklerde, hem de çocuklarda!
Göbek düşüklüğü, özellikle alt vücut uzuvlarına kan akışını etkileyerek cinsel zayıflığa ve hatta kısırlığa neden olabilir. Uzun süreli göbek düşüklüğü, mesaneyi eğik hale getirir, idrarın doğru şekilde atılamamasına neden olabilir ve kadınlarda rahmi eğebilir ve düzenli adet kanamasının gerçekleşmemesine neden olabilir. Bu, vücuttan atılmayan maddelerin birikmesine ve sonunda çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Uzun süreli göbek düşüklüğü, mideyi ve bağırsakları da eğebilir ve bu da sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu şekilde, vücuttan atılamayan daha fazla toksin birikir ve zararlı maddelerin vücuda geri emilmesiyle parazitler, kanser hücreleri, mantarlar ve benzeri maddelerle beslenerek çeşitli hastalıklara neden olabilir. Sindirim ve emilim düzensiz olduğunda, besinlerin iyi emilmemesine sebep olur ve sonuç olarak genel zayıflık oluşur ve bu da vücut sıcaklığının ve neminin azalmasına( hararet-i garizi ve rutubet-i garizi) neden olur ve her türlü hastalık ortaya çıkabilir.

Çoğu zaman sebepsiz karın ağrıları, sebepsiz ishal ve kabızlıklar göbek düşüklüğünden kaynaklanabilir. Genellikle göbek yukarıya doğru düştüğünde kabızlığa neden olurken, aşağıya doğru düştüğünde sebepsiz ishale neden olabilir. Eğer göbek sağ tarafa doğru kayarsa, karaciğer üzerinde baskı yapabilir ve sağ tarafta ağrıya neden olabilir. Ancak, eğer göbek sol tarafa doğru kayarsa, dalak ve mide problemleri olabilir ve genellikle sol tarafta rahatsızlık ve ağrı hissedilebilir. Ayrıca, yukarıda bahsedildiği gibi, göbek düşüklüğü bağırsağın, mesanenin, rahmin, prostatın vb. yer değiştirmesine ve bu organların işlevlerinde sorunlara neden olabilir, bu da depresyon, halsizlik ve benzeri durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Ayakların uyuşması, bacakların karıncalanması, ayaklarda soğukluk ve huzursuzluk, dizlerin titremesi ve benzeri durumlar da göbek düşüklüğünden kaynaklanabilir. Hatta bazı zamanlarda kalp atışlarının artması ve düzensiz atması da göbek düşüklüğü kökenli olabilir, çünkü ana arter olan aorta, göbek altından geçerek kalpten alt vücuda kan pompalar ve yerinden oynarsa, geriye dönüş kan basıncına neden olabilir ve kalp atışlarında artışa neden olabilir.

Kadınların düzensiz olan özel dönemleri (aşırı kanama, az kanama, erken adet kesilmesi, ağrılı adet dönemleri gibi), göbek düşüklüğünden kaynaklanabilir. (Leğen kemiği düşüklüğü de bu tür sorunlara neden olabilir) Depresyon, halsizlik, yorgunluk, sebepsiz bel ağrıları (özellikle sabahları), cinsel istekte azalma, kansızlık, vücut titremesi ve diğer birçok sorun da göbek düşüklüğünden kaynaklanabilir.

Bu nedenle, hastaların öyküsünü alırken ve muayene ederken, öncelikle göbek düşüklüğünü kontrol etmek önemlidir, ardından leğen kemiği düşüklüğünü kontrol etmek, çünkü leğen kemiği düşüklüğü de birçok soruna yol açabilir ve birçok durumda göbek ve leğen kemiği birlikte düşebilir ve tedavi için önce leğen kemiğini yerine oturtmak ve ardından göbeği yerine oturtmak gerekir. Çünkü leğen kemiği yerine oturmadan göbek de düzelmez ve leğen kemiği yerine oturmadan ana damar da yerine oturmaz (Çünkü sinirler yerinden oynarlar. Bunlar sırayla doğru yerlerine geri dönmeli ve serbest bırakılmalıdırlar).

Göbek Deliğinin Yeri
Göbek deliği karnın ön kısmında bulunur ve cenin döneminde göbek bağıyla bağlanma noktasıdır. Herkesin göbeği farklı bir yapıya sahiptir ve birçok insanın göbeği içeri doğru çukurken bazılarının ise dışarı doğru çıkıntılı olabilir. Yetişkinlerde, göbek omurganın üçüncü ve dördüncü omur kemikleri arasında yer alırken, çocuklarda biraz daha aşağıda olabilir. Göbek, dışarıdan kapalı bir delik gibi görünse de, cenin döneminde sindirim, dolaşım ve idrar sistemleriyle yakın teması nedeniyle oldukça önemlidir.

Sağlıklı bir göbek, çok yumuşak ve düzenli bir nabza sahiptir, ancak düşük olan bir göbek ya hiç nabız taşımaz ya da iltihaplanma nedeniyle çok hızlı atar. Zayıf bir hastanın nabzı göbek bölgesinde rahatlıkla ve güçlü bir şekilde hissedilebilir, ancak şişman kişilerde daha az ve zayıf hissedilir. Aortik arterin göbek altından geçmesi nedeniyle, eğer göbek yan tarafa kayarsa, yan tarafında nabız atabilir.

Göbek Düşüklüğü Nedir?
Göbek düşüklüğü, göbek kaslarının yer değiştirmesiyle meydana gelen bir durumdur. Genellikle göbek çökmesi olarak bilinir ve bu durumun bir uzman tarafından teşhis edilmesi gerekir. Göbek düşüklüğü, kişinin yaşadığı kas hareketlerinin yer değiştirmesiyle oluşur ve bu hareketler genellikle ağır cisimleri kaldırmak, yüksekten atlama, ani korku veya stresle başa çıkma gibi durumlardan kaynaklanabilir, bu da düşme, yer değiştirme ve denge kaybına neden olabilir. Bu sorun, yaşam tarzının düzeltilmesi ve göbeğin yerine getirilmesiyle düzelebilir.

Göbek düşüklüğünün muayene ve teşhisi için, kişi sırt üstü yatar ve bacaklarını tamamen düz bir şekilde uzatır. Sonra bacaklar bükülür ve ayak tabanları yerde veya muayene masasında olacak şekilde toplanır. Daha sonra doktor sol elini belinin altına (göbeğin hizasında) yerleştirir ve sağ eliyle göğüs kafesinin altından başlayarak göbeğe kadar hafifçe iterek muayene eder. Muayene sırasında, eğer parmaklarınızla göbeğin altında ritmik nabız hissederseniz, bu, göbeğin yerinde olduğunu gösterir, ancak eğer nabız farklıysa, karın kaslarının sertliği, muayene sırasında ağrı, iltihaplanma ve göbeğin etrafında kızarıklık fark ederseniz, bu göbek düşüklüğünün belirtileri olabilir.

Göbek düşüklüğünün çeşitli belirtileri:

  • Şakaklarda nabızlı baş ağrıları;
  • Belirsiz ve düzensiz kalp atışları;
  • Eller ve ayaklarda soğukluk ve uyuşukluk hissi;
  • sebepsiz depresyon;
  • Halsizlik ve bitkinlik;
  • Mide bulantısı;
  • Karın ağrısı ve karnın guruldaması;
  • İştah kaybı, hatta yemek kokusunun bile rahatsızlık vermesi;
  • Karın bölgesinin sertleşmesi (deri ve karın kasları);
  • Dışkıda kötü koku;
  • Kabızlık veya ishal;
  • Bel ağrıları, özellikle sabahları;
  • Göbek çevresinde kızarıklık ve iltihaplanma (akut durumlarda);
  • Vücut titremesi;
  • Karın şişkinliği;
  • Ağız kuruluğu;
  • Ciltte renk değişiklikleri;
  • Dizlerde titreme;
    -Şiddetli adet ağrıları ve düzensizlikleri;
  • Şiddetli ağrılar ve kas krampları;
  • Göbek deliğinde nabız yokluğu;
  • Göbek etrafında şiddetli nabız;
    (Bu son iki madde çok yaygın görülen durumlardır.)

Çoğu durumda, göbek düşüklüğü aşırı susuzlukla ilişkilidir ve su içmek susuzluğu önlemez hatta ağrıyı artırabilir.

Göbek düşüklüğü sebepleri
Göbek düşüklüğüne sebep olan faktörler arasında:
vücuda soğukluk hakim olması (soğuk nem veya soğuk kuru); _Ani ve şiddetli bir basınç; Ani ısınma ve soğuma;
Sindirim sorunları; _Uzun süreli kabızlık; Şiddetli hapşırma ve öksürme;
_Tuvalete gitme sırasında zorlanma;
_Ağır cisimleri kaldırma;
_kişinin yeteneklerinin üzerinde faaliyet gösterme;
_Vücudun aniden gerilmesi;
_Ani ruh hali değişiklikleri;
_Karın kaslarının zayıflığı;
_Aşırı yeme ve içme ;
_Karın şişkinliği ve gaz;
_Bazı cinsel ilişki pozisyonlarındaki hareketler, özellikle kadınlarda ;
_Uzun süreli duruşlar, (sürücülük, ofis işleri, dikiş diken işler vb. )sayılabilir;
_Kalsiyum, magnezyum, D vitamini, potasyum ve kollajen eksikliği de karın kaslarının gevşemesine ve göbek kordonunun hızla yer değiştirmesine neden olabilir,
_Sindirim sisteminin aşırı soğuması da göbek düşmesine sebep olabilir. Bundan dolayı haftada 1 defa sıcak mizaçlı yağlarla masaj yapılmalı ve soğuk mizaçlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle sabah ve akşam tüketilen gıdaların sıcak mizaçlı olması önemlidir.

Göbek düşüklüğünün diğer hastalıklardan ayırıcı yönleri
Tıbbi olarak, göbek düşüklüğü belirtileri ciddi hastalıklarla karıştırılabilir. Bu nedenle, göbek düşüklüğünün tedavisinde şu noktalara dikkat edilmelidir:
İnflamatuar bağırsak hastalığı: Örneğin, ülseratif kolit gibi hastalıklar, karın ağrısı, ishal ve dışkılamada aciliyet, rektal kanama ve rektumdan mukusun boşaltılması gibi belirtilerle kendini gösterir.

Karın aort anevrizması: Bu tehlikeli bir hastalıktır ve hastalar genellikle karın bölgesinde nabızlı ve şiddetli bir ağrı, göbek yanında ağrı hissi, çoğunlukla sol tarafta ve onunla yakından ilişkili bir atış hissi ile karşılaşırlar. Kişi, yemekten sonra veya uzanırken veya hatta hamilelik sırasında bile sol göbek yanında bir atış veya nabız hissedebilir. Bu ağrı genellikle karın aort anevrizmasının en yaygın belirtisidir ve göğüs kafesine, sırta veya diğer vücut bölgelerine yayılabilir. Yüksek tansiyon, yüksek trigliseridler,karaciğer yağlanması, bakır, C, D ve B vitaminleri, özellikle B6 ve B12 vitaminleri eksikliği olan ve aile öyküsünde anevrizma geçirme riski olan kişiler, daha dikkatli olmalı ve belirtiler konusunda daha duyarlı olmalıdır.

Aort arterinin kalp tarafından gönderilen ana arter olması nedeniyle, üzerindeki ağrı ciddiye alınmalıdır. Eğer bu belirtileri fark ederseniz, bu anahtar belirti ciddi olduğu için mutlaka bir uzman doktora başvurun.

Bu belirtilerle ilişkili olarak, aşağıdaki ciddi tıbbi durumları düşünebiliriz:

  • İrritabl bağırsak sendromu(IBS): Hastanın karın ağrısı veya rahatsızlıkla başvurması ve bu karın ağrısının dışkılama ile iyileşmesi tipiktir. Bu ağrı, kramp tarzında olup (son üç ayda aylık olarak en az üç gün boyunca yaşanan) dışkı karakterinde değişikliklerle birlikte olabilir.
  • Karın duvarı fıtığı ve bağırsakların sıkışması (strangüle fıtık ve inkarserasyon): Karın ağrısı belirtilerini gösterebilir.
  • Mesane iltihabı veya enfeksiyonu: Alt karın bölgesinde ağrı ve idrarda yanma ve tekrarlama hissi gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
  • Bilinmeyen gebelik durumu: Gebelik durumunu bilmeyen bir kadın, karnındaki nabız hissini göbek düşüklüğüyle ilişkilendirir.
  • Peptik ülser hastalığı: Bu hastalık, epigastrik (mide üst kısmı) bölgede ağrı şeklinde kendini gösterebilir ve yemekle ilişkilidir.
  • Pankreatit gibi pankreas hastalıkları: Hastanın karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateş gibi şikayetleri olabilir. Bu ağrı sırt bölgesine yayılırsa, hastanın sırtüstü yatmasıyla şiddetlenebilir.
  • Karın rektus kaslarında spazm veya yaralanma.
  • Bağırsak tıkanıklığı (yapışıklık, apse, tümör, strangüle fıtık nedeniyle): Bu durumlar ağrıya yol açabilir.
  • Bağırsak enfarktüsü (mezenterik arter trombozu veya embolisi nedeniyle).
  • Enterit.
  • Kurşun zehirlenmesi.
  • Periyodik sendrom.

ve daha fazlası…

Öncelikle hasta için bu tür ciddi tıbbi durumları göz önünde bulundurmak önemlidir.

Geleneksel tıpta göbek düşüklüğünün tedavisi
Geleneksel tıpta göbek düşüklüğü veya göbek kayması tedavisinde, beslenme önlemleri, bitki kürleri tedavisi ve bazı el uygulamaları kullanılabilir.

Beslenme önlemleri şunları içerebilir:

  • Sıcak mizaçlı gıdalar ve hızlı sindirilen yiyecekler tüketmek, soğuk mizaçlı yiyeceklerden kaçınmak.
  • Sindirimi zor olan ve gaz yapıcı yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınmak.

Bitikisel tedavi
Bitki tedavisi olarak, bitkisel ilaçlar kullanılabilir. Örneğin, karabiber, zencefil, tarçın, zerdeçal gibi baharatların karışımı, doğal bal ile birlikte tüketilebilir. Günde üç kez, yemekten önce, birer tatlı kaşığı olmak üzere tüketilebilir veya yemekten önce Digester, Anti Plus ve Memory Plus gibi karışımları kullanmak da önerilebilir.

Ayrıca, karın bölgesini ısıtan ve rahatlatan sıcak kompresler veya masajlar da faydalı olabilir. Bu masajlar için çörekotu yağı, safran yağı, badem yağı, zeytinyağı gibi sıcak mizaçlı yağlar veya rest oil yağı kullanılabilir.

Göbek düşmesinde el uygulamaları
Bu farklı yöntemler, hastanın kendi kendine göbeğini yerine yerleştirmesi, masajla veya ateşli kupayla göbeğin yerine yerleştirilmesi genellikle sorunları çözer. Ancak bazı durumlarda, bu yöntemlerin bir kombinasyonu kullanılır.

Doktor, göbek yerleşiminin açıkça görülemeyebileceği durumlarda, karın etrafındaki spazmları inceleyerek bu sorunu teşhis edebilir ve göbek yerleşimini düzeltebilir.

Göbeği yerleştirmek için, kişinin uzanmış ve dizlerinin bükülmüş olduğu bir pozisyonda, ayakların bir yüzeye veya sabit bir yere yerleştirilmiş olduğu bir pozisyonda olmalıdır. Doktor kişinin göbek deliğine yağlarla masaj yapmalıdır.

Göbek yerleştirme işleminden önce, göbek içi yağ ile yağlanmalıdır, böylece el ve parmakla rahatça uygulama yapılabilir.

Hasta ile özel olarak konuşulmalı ve bu yöntemlerin onlar için güvenli olduğundan ve karın kaslarını gevşetmelerine yardımcı olduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde, karın kaslarının sıkı olması kişiye zarar verebilir.

İki veya üç kilogramlık hafif bir basınçla, baş parmak göbek deliğine yerleştirilir ve göbeği omurga sütununa tamamen yaklaşacak şekilde hafifçe bastırılır. Daha sonra, “saat yönünde” 270 derece (hayali olarak saat 12’den saat 9’a kadar) bir kez döndürülür. Bu işlem nadiren birkaç kez tekrarlanabilir.

Bu işlem bazen hastanın ağrısını artırabilir, ancak endişelenmeyin, masaj sonrası rahatlama sağlanır ve tam iyileşme elde edilir.

Göbek yerleştikten sonra, hastadan karnını tamamen içeri çekmesi istenir ve doktor, kasıklardan itibaren yukarı doğru bir masaj yapar ve ardından karın kaslarına masaj yapmaya devam eder.

Bu aşamadan sonra, hastanın 4 çorba kaşığı zeytinyağı tüketmesi ve ardından bal veya nöbet şekeri şerbeti(bitkisel şurup) içmesi önerilir. Bu, bağırsakların atıklarını yıkamak ve sindirim sistemini tamamen temizlemek için mükemmel bir yöntemdir.

Göbek düşüklüğünün tedavisi için, tedaviye aç karnına başlanmalıdır. Diğer saatlerde tedavi yapılmamalıdır.

Göbek düşmesi için takla atmak
Eğer belirti olmadan genç bireylerde göbek düşmesini tedavi etmek istiyorsanız, takla atmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem genellikle göbek düşmesinin kronik olduğu ve yaşlı bireylerde etkili olmaz.

Göbek düşmesine sıcak su kompresi veya sıcak tuz torbası
Sıcak su kompresi veya sıcak tuz torbası da kullanılabilir. Öncelikle uygun yağlarla masaj yapılır, ardından göbek bölgesine 30 dakika boyunca sıcak su kompresi veya sıcak tuz torbası uygulanır. Daha sonra, bir kişi, doktor veya terapist, göbeğe baş parmakla hafifçe basarak karın içindeki derin nabızları hisseder.

Koltuk altından damar tutulması
Koltuk altındaki sinir hattından geçen damarlı bölgeye higo noktası denir ve bu bölgenin tutulması bazen göbek düşmesini tedavi etmek için kullanılabilir. Bunun için, işaret ve baş parmağınızla o bölgeyi sıkıca tutun ve bastırın; bu basınç oldukça yüksek olmalıdır.

Yuvarlak bir şeyle bağlamak
Göbeği yuvarlak bir şeyle bağlamak da kullanılabilir. Bir patates, soğan veya bir avuç buğday veya bir avuç tuz dolu bir torbayı yuvarlak şekilde hazırlanır, şal veya buna benzer bir şeyle göbeğe bağlanır. İhtiyaç duyulursa birkaç saat veya gün boyunca bu baskı uygulanır. Bu yöntem, kronik göbek düşmesi yaşayanlar için uygundur.

Asılı Kalma
Göbek düşmesi yaşayan kişinin bir çubuk ve barfiks kullanması gerekmektedir. Bu şekilde kaslar çekilir ve göbek yerine gelir.

Karın Kaslarını Çekme
Kişinin bağdaş kurması ve karnındaki kasları gererek her iki dizini de aşağıya doğru bastırması gerekir. Başka bir kişi her iki dizini de sıkıca tutar ve hasta kişiden kendini geriye doğru bükmesini ister, böylece karın kasları gerilmiş olur.

Ateşli Kupayla Göbeği Yerine Koyma
Bu yöntemde, lütfen tıbbi malzemelerin temiz olduğundan emin olun. Bir pamuğu pens ya da makasla alıp alkolle ıslatın, ardından ateşe verin ve cam bardakların içine yerleştirin. Bu işlemle bardakların içindeki oksijen tükenir ve cilt etrafına yapışır, daha fazla emme oluşur. Isınmış bardakları göbeğin etrafına ve karın üzerine 5 ila 15 dakika boyunca yerleştirin. Bardak kenarlarını genellikle yağlayarak, yağın çevreye yayılmasını sağlarlar ve daha etkili bir tedavi gerçekleştirirler.

Kupalar kan akışını artırarak oksijen ve besin maddelerini dokulara ve kaslara taşırlar. Bu nedenle, eğer göbek düşmesi kas zayıflığı nedeniyle oluşmuşsa, ateşli kupa ile tedavi edilebilir. Ayrıca, ateşli kupa işlemi, göbek etrafında ve vücudun içinde ısı dağılımını sağlar.

Ateşli kupa yoluyla göbek düşmesini tedavi etmenin diğer avantajlarından biri sindirim sisteminin iyileştirilmesi ve sindirime yardımcı olmasıdır. Ayrıca, vücut metabolizmasını iyileştirir ve karın yağını azaltır. Bazı doğal tıp uzmanları, bu işlemin kanlı ishal ve mide şişkinliğini tedavi etmeye yardımcı olabileceğine de inanmaktadır.

Bu süreçte, fincanlar cildin yüzeyinde kanı toplayarak bir emme oluştururlar.

Göbek düşmesi için egzersiz
Bu egzersiz, düzgün bir şekilde yapılması durumunda hem tedavi hem de önleme amaçlı önerilir. İşte adımları:

  1. Sırt üstü uzanın ve elleriniz düz bir şekilde yerde olsun, bacaklarınızı düz tutun.
  2. Derin bir nefes alırken her iki bacağınızı da aynı anda 30 derece yukarı kaldırın ve 10 saniye boyunca bu pozisyonda tutun.
  3. Sonra bacaklarınızı 60 dereceye kadar yukarı kaldırın ve yine 10 saniye boyunca bu pozisyonda tutun.
  4. Son olarak, bacaklarınızı 90 dereceye kadar yukarı kaldırın ve yine 10 saniye boyunca bu pozisyonda kalın.
  5. Aynı şekilde derin bir nefes alarak başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  6. Bacaklarınızı yavaşça yere indirin ve biraz dinlendikten sonra egzersizi 3 ila 6 kez tekrarlayın.

Bu egzersizin faydaları:

  • Bağırsakları güçlendirir ve kabızlığı azaltır;
  • Gaz oluşumunu önler;
  • Sindirim sistemini iyileştirir;
  • Göbek düşmesini önler;
  • Mide ağrısını azaltır;
  • Solunum sorunlarını ve bel ağrılarını hafifletir;
    Ve……

Göbek düşmesinin farklı sebeplerinin tedavisi:

  1. Eğer göbeğin yer değiştirmesinin nedeni karın kaslarının hareketi ise, karın masajı ve ayak bileği yakınındaki damarların masajı faydalı olabilir. Rest oil yağıyla, gül yağıyla veya ayrı münzic ve mühellil yağları kullanılarak masaj yapılabilir.
  2. Eğer göbeğin yer değiştirmesinin nedeni bağırsakların dolaşımıysa, yatarken kalçaların açılması ve el ve ayak masajı gibi yöntemler kullanılabilir. Bu amaçla hasta, yumuşak ve düz bir yatakta yatmalı ve karnına ve kalçasına bağırsakların doğru konumlanması için masaj yapmalıdır. Bu yöntem yeterli gelmezse, hastanın bacakları ve elleri 4 kişi tarafından havaya kaldırılır ve sağa sola sallanır. Böylece bağırsakların doğru konumlanması sağlanır.

Kaynaklar:
https://sharghiteb.com
https://www.sid.ir
https://tabaye.ir
https://www.doctorserita.com
https://www.tabaye.ir
https://www.eitaa..com
https://doctorserita.com
https.//www.drkalannatural.com
https://t.me/salamatsaray2

paylas:

benzer makaleler

Balon Yasası

Balon YasasıBalon Yasası adında bir kural vardır. En basit haliyle, bu yasa kişileri, etraflarında gereksiz ve kullanışsız olan her şeyi

Read More