GÜL

Doğal tıpta Gül’ün özel bir yeri vardır.Mutluluk verir. Uykusuzluk, kararsızlık ve cildi iyileştirmede etkilidir. Cinsel gücü artırır.Güçlü bir anti-bakteriyeldir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve solunum sistemi elemanlarına destek olur.

Latince : Rosaceae

Almanca : Damascena rose

İngilizce :  Damask rose

Bilim ismı :Rosa damascena 

Fransızca : Rosa centifolia

Familya : Gülgiller( Rosaceae )

Cinsi :  Rosa L.

İçeriğindeki Maddeler : Seker, Tanin, Pektin, çay polifenolleri(gallik asit), A, B, C  ve K vitamini, lif, polisakkaritler, antioksidanlar(polifenollerden özellikle catechin), antibakteriyel ve antiseptik içerikli maddeler içerir.

Mizacı : Mutedildir. Bazı bölgelerdeki türleri

             Sıcak-nemli ve soğuk-kuruya yakındır. 

             Gülün polenlerinin mizacı sıcak-kurudur.

Muslihi : Soğuk mizaçlarda Anason

               Sıcak mizaçlarda Kafur

Anavatanı : Asya

Yetiştirildiği Yerler : Avrupa, Kuzey Amerika, Kuzeybatı Afrika, Ortadoğu(Türkiye Afganistan İran)

Yetiştirildiği Toprak Türü : Killi ve bol mineralli  toprak. Aşırı suyu sevmez. Mart ayından sonraki günlerde hava sıcaklığı 20 dereceyi geçerse içeriğindeki maddelerin etkinliği daha fazla olur. Çiçek açtıktan sonraki dönemde yağmur suyunu sevmez. Yağmur suyu yaprakların dökülmesine ve etkisinin azalmasına neden olur. Yetişme zamanı çok hassas geçer. Direk güneş ışığı esans kalitesini etkiler. 

Çeşitleri :  Boyutlarına, yetiştirildiği bölgeye, çiçeklerine ve renklerine göre birçok çeşidi vardır.(250 civarı)

Genelde beyaz sarı pembe kırmızı(sarıya çalan ateş kırmızı)

Hasat Zamanı : İlkbahar ve Yaz mevsimi

Sabah erken saatlerde toplanmalı. Öğlen sıcağında özelliğini kaybeder.

Kullanılan Kısmı : Çiçekleri, yaprakları

Kullanım şekli : Gıda, baharat, ekstrakt, özüt ve yağ, hidrosol

Kullanıldığı Durumlar :

– Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, ishali keser.

– Göz kanamalarını ve ağrılarını geçirir.

– Diş etlerini güçlendirir.

– Ruhsal ve duygusal yapıları güçlendirir.

– Beyni ve aklı güçlendirir. 

– Antiseptik olarak kullanılır.

– Hazımsızlıkları giderir, sindirimi kolaylaştırır.

– Endişe, kuruntu, vesvese, gerginlik, aşırı heyecan ve depresyon halinde yatıştırıcı özelliği vardır.

– Bedende gayr-ı tabi safra ve gayr-ı tabi demden kaynaklanan baş ağrılarında faydalıdır.

– Vücuttaki ağrı, sızı ve şişkinliklere, yanık izlerine, derideki çıban, sivilce ve kaşıntılarda etkilidir.

– Antioksidan etkisiyle kansere faydalıdır.

DR KALAN’DAN TAVSİYELER :

Doğal tıpta Gül’ün özel bir yeri vardır.İçeriğindeki alkaloid, flavonoidler ile sinirlerdeki baskıyı azaltarak depresyon tedavisine yardımcı olur. Geraniol, stanol ve sterol bileşikler sayesinde bazı ağrı ve bayılmalar ile kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri vardır. Mutluluk verir. Uykusuzluk, kararsızlık ve cildi iyileştirmede etkilidir. Cinsel gücü artırır. Normal miktarlarda kullanımı linet-i mizaç verir.(Kabızlığı ve ishali dengeli hale getirir).

Güçlü bir anti-bakteriyeldir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve solunum sistemi elemanlarına destek olur. Bu özelliği ile eski savaşlarda gülden yapılan şuruplar, özellikle askerlere ve diğer bireylere günlük düzenli dozlarla takviye olarak kullanılmıştır. Böylece enfeksiyon hastalıklarından korunma sağlanmış ve psikolojik açıdan moraller yüksek tutulmuştur.Tarihte gülden distilasyon yöntemi ile hidrosol elde eden ilk kişi İbn-i Sina’dır. 

Antidepresan özelliği ile İran’da halen taziye zamanlarında insanların üzerine gül ekstraktı serpilir. Gül birçok baş ağrısında, kalp zayıflığında, ağız içi ve diş etlerini güçlendirme de, kadınlarda enfeksiyona bağlı zararlı akıntıları kesmede, siğilde, deri rahatsızlıklarında , emziren annelerin sütünü artırmada ve ter kokusunu önlemede etkilidir. Kemikler, kaslar ve deride oluşan bazı deformasyonlarda zummat, ekstrakt ve toz halinde kullanımı çok faydalıdır.

Gül’ün rengindeki kırmızılık ne kadar yoğunsa içeriğindeki Tanin oranı o derece yüksektir. Beyaz renge doğru açıldıkça bu oran ve gülün etken maddeleri azalır.

Rosa Damascena, Isparta’da yetiştirilen ve distilasyon yönteminde güzel verim alınan çeşididir. Bu tür, topraktaki sıcaklık, soğukluk, tuzluluk, şorluk, verimsizlik ve kuruluk gibi değişken faktörlere dayanıklıdır.

Gül suyunu kalın bağırsak yaralarında lavman olarak kullanmak çok faydalıdır.

Gül yağı, hidrosolu veya ekstraktının normal seviyede kullanımı depresyon ve cinselliğe faydalı iken haddinden fazla kullanılması cinsel isteği ve gücü azaltır, depresyon ve psikolojik sıkıntıları artırır.

Kerpiç tabletlerin üzerine gül suyu döküp koma halindeki hastaların başucuna koymak koma halinden çıkmaya ve ayılmaya yardım eder.

Rahat bir uyku için yastığın üzerine veya temiz bir tekstile gül yağı veya hidrosolünü damlatmak iyi gelecektir. 

Yazar: farzollah gholizadeh (drkalan)

paylas:

benzer makaleler

Balon Yasası

Balon YasasıBalon Yasası adında bir kural vardır. En basit haliyle, bu yasa kişileri, etraflarında gereksiz ve kullanışsız olan her şeyi

Read More