Güçlü bir anti-aging ve anti-kanserdir. Ayrıca anti-virüs, anti-parazit, anti-mantar ve anti-bakteriyel niteliklere sahiptir.
Latince : Cocos nucifera
Almanca : Kokosnuss
İngilizce : Coconut
İspanyolca : Coco
Fransızca : Noix de coco
Familya : Arecaceae(Palmiyegiller)
Cinsi : Cocos
Mizacı : Meyvenin etli kısmı sıcak-kuru; Suyu sıcak-nemli
Muslihi: Soğuk mizaçlarda; doğal şeker ve nöbet şekeri.
Sıcak mizaçlarda; karpuz, limon ve ekşi meyveler.
İçeriğindeki Maddeler : Özellikle suyunda potasyum ve sodyum gibi elektrolitler bol miktarda mevcuttur. Protein, karbonhidrat, kükürt, doymuş yağ, yağ asitleri(Laurik ve Miristik asit), lif, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum, manganez, çinko, selenyum, A , C , E, K ve B grubu vitaminlerini bünyesinde barındırır. Anavatanı : Hindistan
Yetiştirildiği Yer : Endonezya, Filipinler, Hindistan, Amerika, Asya, Tayland, Vietnam, Çin,
Yetiştirildiği Toprak Türü : Tropikal bölgelerde yetişir. Palmiye türüne aittir.
Çeşitleri :Tipik ve Cüce hindistan cevizi olmak üzere çeşitleri bulunur. Cüce hindistan cevizleri; kırmızı, sarı ve yeşil cücedir.Tipik çeşitleri ; Hindistan’daki Laccadive veya San Blas hindistan cevizi gibi orta boyIu hindistan cevizleri bulunur.
Hasat Zamanı : 7 ila 13 yaşları arası meyve vermeye başlar. Uzun ömürlü olan hindistan cevizi ağacı 100 yıl yaşayabilir. 90 sene meyve verir.
Kullanılan Kısmı : Meyvesi, dalları, gövdesi ve gövdesindeki liflerden faydalanılır.
Kullanım Şekli : Baharat, gıda, yağ, ekstrakt ve hidrosol.
Kullanıldığı Durumlar :
– Büyük hindistan cevizi şekerle yenirse meniyi arttırır, cinsel gücü kuvvetlendirir, vücuda kuvvet verir, idrar akıntısını keser.
– Kronik sırt ağrılarına karşı faydalıdır.
– Baharatlık acı ile anılan küçük hindistan cevizi; balgamı kurutur, felç ve titreme gibi hastalıklara iyi gelir, ağız kokusunu güzelleştirir, idrar söktürücüdür, ishal keser, idrar zorluğuna karşı faydalıdır.
– Balgamı kurutur.
– Felç ve titreme gibi hastalıklara iyi gelir.
– Ağız kokusunu ve sağlığını iyileştirir.
– Mideyi kuvvetlendirir.
– Özellikle suyu, ishal ve kusma ile kaybedilen elektrolitlerin tekrar yerine koyulmasını sağlar.
– Cilt güzelliğinde kullanılır.
– Cinsel gücü artırır.
– Bağırsak parazitlerini öldürür.
– Bekletilmiş hindistan cevizi yağı bel, bacak ve uyluk ağrılarına iyi gelir.
– Hemoroidlerde lokal olarak kullanılır.
– Bağırsak solucanlarını öldürür.
DR Kalan’dan Tavsiyeler:
Karaciğerin dostudur. Kan plazması aşırı düşen ve elektrolit dengesi bozulan bireylerde hindistan cevizi suyu damardan takviye edilebilir. Kabızlığın giderilmesinde ve zayıflamada yardımcıdır. Et türevleri pişirilirken içine bir miktar hindistan cevizi atılması pişme sürecini hızlandırır. Hindistan cevizi ağacı tuz oranı yüksek denizlere ne kadar yakın olursa meyvesi o kadar kaliteli olur. Bu durumda hem suyu, hem yağı hem de tadı güzel olur. Keçiboynuzu gibi ekiminden 7-8 sene sonra meyve vermeye başlar. Kişi uzun yıllar beslenmesinde sadece hindistan cevizine yer verse dahi yaşam için gerekli olan bileşenleri temin edebilir. Bol lif içeriği ile karaciğer ve bağırsaklara faydalıdır. Glikozun kana hızlı karışmasını engelleyerek şeker oranını dengeler.
Hem suyu hem de yağında yoğun sitokinin ve kinetin içerir. Bu özelliği ile güçlü bir anti-aging ve anti-kanserdir. Ayrıca anti-virüs, anti-parazit, anti-mantar ve anti-bakteriyel niteliklere sahiptir.
Çok soğuk mizaçlı MS, romatizma, kemik erimesi, kireçlenme gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Hafızayı kuvvetlendirir. Aşırı kansızlığı olan bireyler, hindistan cevizini öğütülmüş kamış şekeri ile karıştırırlarsa çok iyi gelir. Hamilelikte rahat kullanılabilir. Rutubetli bölgelerde, saç dökülmelerine karşı hindistan cevizi yağını sürmek saça kuvvet verir. Kabuğunun yakılıp kömürünün sürülmesi diş ve diş etlerini güçlendirir, cilt lekelerini giderir.
Yağı, sabunlarda ve diş macunlarında(köpürme özelliği ile), yemeklerde, ve masajda kullanılır. Depresyon, şizofreni, bağırsak yaralarında ve felç durumunda etkilidir. Özellikle suyu vücudun elektrolit dengesini korur.
Aşırı kullanımında alerjik reaksiyonlar, ishal, bulantı, ciltte yağlanma ve sivilcelenme, baş ağrısı yapabilir.
YAZAR:Farzollah Gholizadeh(Dr.Kalan)