CEVİZ

CEVİZ

Ceviz beyin için mükemmel bir gıdadır, bol triptofan amino asit ve serotonin salgısı için gereken bir çok protein içerir. Bu nedenle beynin sıcaklığa ihtiyaç duyduğu sabah saatlerinde tüketmek daha uygundur.

Latince : Juglans Regia

Almanca : Nussbaum

İngilizce : Walnut

İspanyolca : Nuez

Fransızca : Noix de coco 

Familya : Arecaceae (Palmiyegiller)

Cinsi : Juglans

Mizacı : Sıcak – Kuru .Taze Ceviz kuru ceviz göre dahi nemli mizaçlıdır.Kuru ceviz daha kuru mizaçlıdır.

Müslihi : Nar suyu, narın perdesi, salatalığın içi.

İçeriğindeki Maddeler : A, B1, B6 vitaminleri, omega 3, protein, yağ, karbonhidrat, diyet lifi, sodyum, klor, kalsiyum, demir, fosfor, bakır, tiamin, magnezyum, folik asit, potasyum, selenyum ve çinko

Anavatanı : Güneydoğu Asya, Güney ABD(Şili)

Yetiştirildiği Yer : Çin, ABD, İran, Türkiye, Japonya, Kore, Çin

Yetiştirildiği Toprak Türü : Tam güneş alan, süzek, derin kumlu, çakıllı, kireçli, organik açısından zengin, nemini muhafaza eden ve yumuşak topraklarda yetişir.  

Çeşitleri :

– Chandler cinsi

– Fernor Cinsi

– Pedro cinsi

– Franquette cinsi

– Chandler cinsi

– Franquette cinsi

– Cisco cinsi

– Pedro cinsi

– Payne /Ashley cinsi

– Serre insi

– Hartley cinsi

– Eureka cinsi

– Tulare cinsi

   Yerli ceviz türleri; Kaman ve Şebin

Hasat Zamanı : Ağustos ayında başlayıp Ekim ayı sonuna kadar sürer. Hasat mevsimi ceviz çeşidine bağlıdır.

Kullanılan Kısmı : Ağacın gövdesi, yaprakları, tohumları ve tohumlarından elde edilen yağı, meyvesi ve dal kabukları, perdesi kullanılır.

Kullanım Şekli : Uçucu yağ, sıkma yağı, zamk, kuruyemiş, gıda, baharat şeklinde kullanılır. Kabuklarından külleri. Yaprağından hidrosol

Kullanıldığı Durumlar :

– Taze ceviz, travmalarda lokal olarak uygulanır.

– Çiğnenmiş ceviz ülser ve şişlere iyi gelir.

– Ceviz zamkı, inflame yaralarda kullanılır.

– Ceviz, bal ve sedef ile karıştırılırsa, periferik sinir travmalarında faydalıdır.

– Yaprağından elde edilen öz suyu, kulak iltihaplarına iyi gelir.

– Ceviz yağı, göz hastalıklarında kullanılır.

– Kabuğundan elde edilen suyu, boğaz iltihaplarına iyi gelir. 

– Meme iltihabında ceviz lokal olarak faydalıdır. 

– Ceviz kabuğu, menstruasyon kanamasını durdurur.

– Soğuk mizaçlarda bol ceviz alımı, ishal ile bağırsak  solucanlarının atılmasına yardımcı olur.

– Ceviz incir ve sedef otu ile birlikte alınırsa, bütün zehir çeşitlerinden korur.Göğüs, nefes borusu ağrılarında, öksürükte, hazım bozukluğunda  faydalıdır. 

– Tuz ve soğan ile uyuz köpek ısırığında pansuman olarak kullanılır.

– Kuru kabukları yakılarak külleri bal ile macun yapılır, dişlere sürülürse parlaktır. Taze ceviz, bal ile yenirse basura iyi gelir, cimayı artırır.

– Yeşil kabuklarının suya çıkarılır, buruna çekilirse kanamayı keser. köpek ısırığında pansuman olarak kullanılır. 

– Cevizin yeşil kabukları ezilerek saç ve el boyamada kullanılır.

– Cevizin dışındaki yeşil kabuklarının suyu çıkarılarak kaynatılır,eIde edilen su  ergenlik sivilcelerine sürüImesi faydalıdır.

 – Cevizin gölgesinde uyumak felç ve ansızın ölmeye sebep olur.(Karbondioksit ve bazı uçucu yağları salması sebebiyle)Ceviz kökü sökülerek kabukları soyulur.Elde edilen bu kabukları zeytinyağı içinde kaynatılarak merhem haline getirilir, basura sürülürse şifa verir.

DR Kalan’dan Tavsiyeler:

Ceviz beyin için mükemmel bir gıdadır, bol triptofan amino asit ve serotonin salgısı için gereken bir çok protein içerir. Bu nedenle beynin sıcaklığa ihtiyaç duyduğu sabah saatlerinde tüketmek daha uygundur. Ceviz ağacının salgıladığı karbondioksit ve uçucu yağlar insan ve hayvan sağlığına zarar verir. Bu nedenle yerleşim yerlerinin yakınına dikilmesi tavsiye edilmez. Kalp, karaciğer, mide, bağırsak sağlığı için incir ve ceviz birlikte tüketilir. Hamile kalamayan bayanlar ve cinsel sıkıntısı olan erkeklerde meviz(siyah kuru üzüm)+incir+ceviz karışımı çok faydalıdır. Bu karışım Alzheimer için de etkilidir. Safravi bireyler cevizi fazla tükettiklerinde ağızlarında aft  ve ciltte sivilcelenme olabilir. Bu cevizin ve safranın sıcaklığından kaynaklanır. Cevizin içerisinde ALA türünden Omega-3 bulunur.(ALA sınıfı DHA kadar etkili değildir.) Sıcak mizaçlar yazin cevizi tüketmek pek tavsiye edilmez. Soğuk mizaçlar yaz-kış tüketebilir; fakat yazın miktarı biraz azaltılmalıdır. Yaprağınin demlemesi ; şekeri düşürmede, sirozda, bazı diz & migren & mide ağrılarında, siğilde, vajina mantarlarında ve enfeksiyonlarda, kanı temizlemede, bazı sivilceleri  giderilmesinde dahili ve harici kullanımı etkilidir. Fıs fıs halinde haşere kovucu olarak kullanılabilir. Çayı ve macunu ağız aftlari ve uçuklar için faydalıdır. Kanı temizler. İshali keser. Banyodan sonra çıkmadan demleme suyunun saçlara dökülmesi saçları kuvvetlendirir. 

Cevizin yağı genelde meyvesinden daha etkilidir. Kabuksuz halı aflatoksin üretir ve oksitlenmeyi hızlandırarak kanser riskini artırır.
 

YAZAR:Farzollah Gholizadeh(Dr.Kalan)