TEFF TOHUMU ve faydalari

TEFF TOHUMU

  • Familyası
  • Cinsi
  • İçeriğindeki Maddeler
  • Anavatanı
  • Yetiştirildiği Yerler
  • Yetiştirildiği Toprak Türü
  • Çeşitleri
  • Toplanma Zamanı
  • Kullanılan Kısmı
  • Kullanım Şekli 
  • Mizacı
  • Müslihi
  • Kullanıldığı Durumlar
  • Dr. Kalan’dan Tavsiyeler

Latince : Eragrostis tef

Almanca : Teff Seed Germany

İngilizce :  Teff Seed

İspanyolca : Semilla de teff 

Fransızca : Graine de teff

Familya : Poaceae(Buğdaygil)

Cinsi :  Eragrostis 

Mizacı : Sıcak – nemli 

Muslihi : İhtiyac halinde Kitre kullanılabilir. 

İçeriğindeki Maddeler : Karbonhidrat, nişasta, protein, lipit, polifenol, fitosterol, fitik asit, kalsiyum, çinko,magnezyum, demir, fosfor, bakır,mangan, selenyum, B1, B2, B3, B6, beta-karoten, A, E, K vitaminleri, lignin, selüloz,fosfor,linoleik asit,linolenik asit,oleik asit, palmitik asit ve stearik asit

Anavatanı :Kuzey Etiyopya

Yetiştirildiği Yerler : Afrika

Yetiştirildiği Toprak Türü : Sıcak iklim bitkisi olan teff tohumunun yetiştirildiği toprağın minimum 19 derece sıcaklıkta olması gerekir.İyi drene olmuş ağır bünyeli killi, yüksek rakımlı, tropik ve subtropik iklim bölgelerinde yetiştiriciliğinde verim fazla olur. 

Çeşitleri : 350 türü vardır. Temel olarak; kahverengi, beyaz ve kırmızı türü sayılabilir.Türkiye’de Hakşir adıylada geçer.

Hasat Zamanı : Senede bir kez Temmuz ayının ikinci yarısı ve Eylül ayında toplanır.Hasadı bölgenin sıcaklığına göre değişiklik gösterebilir.

Kullanılan Kısmı :  Tohumları, yaprakları, dalları

Kullanım Şekli :  Gıda ( ekmek -makarna) olarak tüketilir.Tıbbı sünnetide bitki kürlerinde  sıkça kullanılan bir tohumdur.

Kullanıldığı Durumlar: 

-Kan şekerini düzenler.

– Demir açısından zengin olduğu için anemi hastalığında faydalıdır. 

– Lif açısından zengin olduğu için bağırsakların düzenli çalışmasında etkilidir.

– Kemik ve diş gelişimine katkı sağlar.

– Besin değerinin yüksek olması hasebiyle uzun süre tok tutar.Diyet programlarının vazgeçilmez gıdasıdır. 

– Bağışıklık sistemini güçlendirir.

/

DR KALAN’dan Tavsiyeler

Teff tohumu “şuveren” ismiyle de anılır. Bünyesinde kendisinin kaç katı suyu barındırır. Yazın sıcak mevsimde teff tohumunu suya katıp içmek susuzluğu giderir. Özellikle safra mizaçlar için çok iyidir. İshal durumunda soğuk suya atılıp içilmesi, kabızlık durumunda ise sıcak suya atılıp içilmesi sıkıntıyı gidermeye yardımcıdır. Özellikle çocuklardaki kabızlık ve sarılık sıkıntılarına iyi gelir. Yüksek lif içeriği ile bağırsağa linet-i mizaç(boşaltımda dengeli bağırsak) verir. Anti-iltihap özelliği yüksektir. Bu niteliği ile özellikle enfeksiyon ile birlikte seyreden böbrek rahatsızlıklarında ve taş düşürmede oldukça etkilidir. Ayrıca kanser hücrelerinin büyümesine engel olur. Sindirim & solunum sistemindeki iltihap ve yaralara iyi gelir. Teff tohumu vücuttaki, özellikle ciltteki gayr-ı tabi sovdayı atmada oldukça etkilidir. Bu sebeple varis, hemoroit, varikosel, siyatik, kabızlık  için çok faydalıdır. Cinsel gücü artırmada direk bir etkisi yoktur; fakat sovdadan kaynaklanan cinsel problemlerde, iltihaplı rahim akıntılarında ve bazı fibromlarda faydalıdır. Rahimde sık tekrarlayan enfeksiyonlu akıntılarda çayı, oturma banyosu ve rahime enjeksiyon şeklinde kullanılır. Enjeksiyon yapılamaması durumunda macun halinde hazırlanıp bir pamuğun üzerine konulduktan sonra rahim ağzına yerleştirilebilir. Doğal tıpta, teff tohumunun derinin altında yağlı bir tabaka oluşturduğu söylenir. Buna göre Psoriasis, egzama, seboreik dermatit, egzama, kaşıntı, sivilce, deri iltihabı gibi cilt hastalıklarında dahili ve harici kullanımı çok faydalıdır. Diüretiktir. Yüksek ateş durumunda ateşin azalmasına yardımcı olur. 

Ses tellerine faydalıdır. Sesi açmada etkilidir. 

İçi geçen ve baygınlık hissi olan bireylerde su+şuveren+bal karışımı oldukça faydalıdır.

Mideleri soğuk olan bireylerin teff tohumunu nane hidrosolü ve bal ile tüketmeleri daha faydalıdır. Safra gibi sıcak mizaçlar ise sikencebin veya limon ile kullanmalıdır.

Teff tohumu parazitleri dökmede de etkilidir. Bazı kulak ağrılarına da iyi gelir. Süt kanalları tıkanan anneler zummat şeklinde göğüslerine uyguladıklarında rahatlama sağlar.

*Teff tohumu+sikencebin karışımı gayri tabi safrayı; 

*Teff tohumu+kaynar su karışımının ılıyınca tüketilmesi gayri tabi balgamı; 

*Teff tohumu+terencübin karışımını içmek ve tütsüsünü yakmak gayr-ı tabi sovdayı azaltır. 

Hamilelik döneminin son zamanlarında bu gıdayı kullanmak doğumu kolaylaştırır.