KUŞBURNU

KUŞBURNU

C vitamini açısından zengin olan kuşburnu  karaciğer, akciğer problemlerinde, cildin esnekliğinde ve nemlenmesinde önemli bir rolü vardır.

Latince : Rosa Canina

Almanca : Hagebutte

İngilizce : Rosehip

İspanyolca : Rosa Masqueta

Fransızca : Eglantier

Familyası : Rosaceae(gülgiller)

Cinsi : Rosa

Mizacı : Sıcak – Kuru

Müslihi : —

İçeriğindeki maddeler : vitamin C açısından oldukça zengindir. A, B1, B2, B6, K, P, E vitaminleri, flavon, tanen, şeker, karotenoid(lycopene, zeta carotene, beta carotene), polifenol bileşenler, catechin, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum, demir.

Anavatanı : Asya ve Anadolu

Yetiştirildiği Yerler : Avrupa’da özellikle Almanya, İtalya ve Fransa’da çok yetiştirilir. Türkiye’de (Karadeniz Bölgesi’nde yoğundur.)

Yetiştirildiği Toprak Türü : Humuslu ve kumlu toprak

Çeşitleri : Kuşburnu, Türk şivelerinde “şilan”, “itburnu” ve “bildik” isimleriyle de anılır. Bazı çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

* Femoral kuşburnu (Rosa pimpinellifolia )

* Daurian Kuşburnu(Rosa davurica)

* Kuşburnu( (Rosa acicularis)

* Köpek gülü (Rosa canina)

* Donuk Kuşburnu (Rosa ambIyotık)

* Kuşburnu May (Rosa majalis)

* Fransız kuşburnu (Rosa gallica )

* Buruşuk Kuşburnu  (Rosa rugosa)

* Gri Kuşburnu (Rosa caseia )

* Altın Kuşburnu ( Rosa chinensis)

Toplanma Zamanı : Sonbahar başlangıcı.Türkiye’de Ağustos ayının sonu ve Ekim ayının ikinci yarı başlangıcıdır. 

Kullanılan Kısmı : Meyvesi, yaprakları ve çekirdekleri.

Kullanım Şekli : Taze(besin,marmelat), kurutulmuş(çay), çekirdek(yağ), ekstrakt, hidrosol.

Kullanıldığı Durumlar :

–   Temizleyici özelliği vardır.

–   Sinir tutulumunda kullanılır. 

–  Kulak çınlaması, diş ve diş eti problemlerinde etkilidir.

–  Yüksek tansiyona bağlı baş ağrılarına iyi gelir.

–  Diüretiktir.

DR KALAN’dan Tavsiyeler:

   Kolit gibi sindirim sistemi problemlerinden kaynaklanan kanlı veya normal ishallerde doğal balla birlikte demleme usulu kullanımı faydalıdır.

Bu bitkinin çayı, şeker ve  tansiyon hastaları için çok faydalıdır. Şeker  hastalarının  kuşburnu çayını tarçın ile birlikte kullanmaları etkisini artırır.

Mide sıkıntılarında ve böbrek taşlarını düşürmede doğal balla birlikte kullanımı etkilidir. Özellikle böbrek taşlarında en az yarım saatlık açlık halinde kullanılması tavsiye edilir.

Düşük şeker ve düşük tansiyonu olan kişilerin mutlaka balla birlikte kullanmaları önerilir. Aksi takdirde şeker ve tansiyonu daha çok düşürerek aşırı baş ağrısına neden olur.

Karaciğer ve akciğer problemlerinde etkilidir. Kanın vücutta dolaşımını artırır. Bu yüzden özellikle cilde çok faydalıdır.

Cilde esneklik kazandırır. A, C ve E vitamini içerir. Bu vitaminler ile cilt gözeneklerinin toparlanmasında(sıkılaşmasında), nemlendirmede, lekelerin giderilmesinde ve kırışıklıkların azaltılmasında etkilidir. Yara izlerini geçirir.

Rahim ve göğsü toparlar.

Bazı bölgelerde geleneksel olarak kuşburnu çekirdeğinden çorbalar yapılır. Bu çorbalar şeker, böbrek ve yüksek tansiyon hastaları için çok faydalıdır.

Kuşburnunun demlenmiş suyuyla yara ve yanıklara pansuman yapmak, zengin C vitamini içeriğine sahip olduğu için iyileşmeyi hızlandırır.

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar bağışıklığı yükseltmek için kullanabilirler.

Çayı doğumu kolaylaştırır ve bağırsak parazitlerini düşürmede etkilidir.

Fazla terlemesi olanlar için hem demleme usulu içilmesi hem de banyonun ardından son su olarak dökülmesi terlemeyi azaltır.

Kuşburnu çekirdeği yağı, kan basıncını düzenlemede yardımcıdır.

Kuşburnu çayı tarifi: Kuru meyveler(25-30 adet) porselen veya cam bir demliğe konulur. Üzerine yaklaşık 1 lt kaynar su ilave edilir. Üzeri kapatılarak 4-5 saat bekletilir.

Yazar: Farzollah Gholizadeh(Dr.kalan)