Keçiboynuzu

Keçiboynuzu tozunu, mama ile beslenen çocuklarda gıdalara eklenmesi kemik gelişimi için oldukça faydalıdır.Sodyum ve potasyumu yüksektir.
 

Latince : Ceratonia Siliqua

Almanca : Ziegenhorn

İngilizce : Goat horn  

İspanyolca :  Algarroba

Fransızca : Caroube

Familya : Fabaceae (Baklagiller)

Cinsi :  Ceratonia

Mizacı : Soğuk-kuru ( Soğukluk derecesi düşük – kuruluk derecesi yüksektir.)

Muslihi: –

İçeriğindeki Maddeler: Uçucu yağ, tanen, silisik asit, lif, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, karbonhidrat, demir, protein, çinko, vitamin B grupları,E, A,C,pektin maddesi,amino asitler, gallik asit, mirisetin, kresatin

Anavatanı : Akdeniz Bölgesi

Yetiştirildiği Yerler : Türkiye ( Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Ege bölgesi), Torosların etekleri, Suriye, Lübnan, Filistin, Yemen, Tunus, Libya, Yunanistan, İtalya ,Fransa, Akdeniz kıyısındaki tüm ülkelerde yetişir.

Yetiştirildiği Toprak Türü:  Akdeniz iklimine benzer şartlar ihtiva eden yerlerde  yetişir. Sıcak iklim sever.

Çeşitleri :  –

Haste Zamanı : Sonbahar mevsiminin ilk yarısında .Ekiminin üzerinden 8 sene  geçtikten sonra meyve vermeye başlar.

Kullanılan Kısmı :  Çekirdekleri, meyvesi,yaprakları,kökü,ağacının kabukları kullanılır.

Kullanım Şekli : Keçiboynuzunun pekmezi yapılır. Gıda ve baharat olarak kullanılır. Ekstrakt ve hidrosolü de vardır.

Kullanıldığı Durumlar:

 -Solunum yolu hastalıklarında özellikle akciğer hastalıklarında faydalıdır.

– Enterik sinir sistemindeki sıkıntılarda faydalıdır.

– Cinsel gücü artırıcı etkisi var.Zayıf spermi güçlendirip sayısı arttırır.

– İdrar söktürücüdür.

DR. KALAN’dan Tavsiyeler:

Harnup ismiyle de anılır.Soğukluğunun derecesi düşüktür.Keçiboynuzu tozunu, mama ile beslenen çocuklarda gıdalara eklenmesi kemik gelişimi için oldukça faydalıdır.Sodyum ve potasyumu yüksektir. Akciğer ve nefes problemlerine çok faydalıdır.Gallik asit ve çeşitli antibakteriyel içeriği ile dezenfektan niteliği taşır.Bu yönüyle bademcik şişmesi ve öksürük durumlarında rahatlatıcıdır.Kabuğunun az demlenip içilmesi akciğerden ödemin atılmasını kolaylaştırır.HDL’yi iyileştirir, LDL’yi düşürür.Kötü hıltların atılmasını sağlar.Kabuğu  idrar atılımını ve kusmayı artırır. Turunçgillerin yetiştiği her yerde keçiboynuzu yetiştirilebilir. Fakat biraz daha sıcaklık ister. Örneğin Karadeniz ve İran’ın güneyinde turunçgil yetiştirilir ancak bu bölge keçiboynuzu açısından çok verimli değildir. Spermi hiç olmayan bireylerde faydası gözlenmez, fakat sperm mevcut ise zayıf spermlerin morfolojik yapısını güçlendirir ve sayısını artırır. Yaprakları ve kabuğu güçlü bir müshildir ayrıca parazit dökmede etkilidir. 

Çok zayıf ve cinsel gücü düşük olan bireylerde keçiboynuzu pekmezinin tahin ile birlikte kullanımı faydalıdır. Adet söktürücüdür. Kanı ve karaciğeri temizlemede oldukça etkilidir. Normal kullanımı kabızlığı giderir. İçeriğindeki tanen polifenolü ile çocuklarda ishali kesmeye yardımcı olur .Ama aşırı kullanımı ishal yapar. Gastritte rahatlama sağlar. Emzirme ve gebelikte kullanıldığında bebeklerin öksürük, gaz ve hazımsızlık problemlerine iyi gelir, gelişimlerine katkıda bulunur. Tozunu çocukların diş ve diş etlerine sürmek dişleri güçlendirir.İçeriğindeki yüksek kalsiyum seviyesi kas ve kemikleri güçlendirir.Pektini çok yüksektir.Keçiboynuzu meyvesi  yüksek lif içerir ve zayıflamaya çok faydalıdır. Lifler kanda glukoz seviyesinin ani yükselişini engeller ve “ghrelin” adı verilen açlık  hormonunun az seviyede açılmasını sağlar.Bu nedenle şeker hastalarına çok faydalıdır.Tıbb-ı sünnette sperm kalitesi ve sayısını etkileyen macunların hepsinde harnup bulunur.Hatta pekmezi sabah kahvaltıda yenmiş olsa öğlene kadar etkisini gösterir.Çok kuvvetlidir. Kansızlık problemine de iyi gelir.

Keçiboynuzu bağışıklık sistemini güçlendirir.Ciltteki özellikle göz çevresindeki kırışıklıklara çok etkilidir.Saç sağlığını korumada yardımcıdır. 

Mirisetin ve korestin gibi güçlü antioksidan bileşikler ile birçok kanser türünden özellikle rahim kanserinden korunmaya faydalıdır.

Keçiboynuzu gluten içermez.Çölyak hastalarında rahatlıkla kullanılabilir.

YAZAR: Farzollah Gholizadeh(Dr.Kalan)