Sağlık için zerdeçal ve karabiber mucizesi

Sağlık için zerdeçal ve karabiber mucizesi

Karabiber ve zerdeçalın birleşimi sağlık için bir mucize olarak kabul edilir. Zerdeçalın çoğu faydası, kurkuminoid adı verilen bileşiklerin varlığına dayanır ve bunların başında “kurkumin” gelir. Kurkumin, zerdeçalın aktif bileşenlerinden biridir ve güçlü bir antioksidan ve anti-iltihap özelliğine sahiptir. Kurkumin, zerdeçalın en etkili ve önemli bileşeni olup, rengini de bu bileşen olan kurkumin verir. Kurkumin bir polifenol olarak, birçok sağlık faydasına sahiptir. Bu güçlü bir antioksidandır ve anti-enflamatuar, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.

Karabiber de keskin ve aromatik bir tat içerir ve kimyasal bileşiklerin bir karışımı olan piperin, oleik asit ve kapsaisin gibi maddelerden elde edilir. Piperin, karabiberin keskin tadından sorumludur ve aynı zamanda anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Oleik asit, hücrelere zararlı etkilere karşı koruma sağlayan güçlü bir antioksidandır. Kapsaisin, keskin tadından sorumlu olan bir kimyasal bileşiktir ve kırmızı biberde de bulunur. Ayrıca, ağrı kesici ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Karabiber ayrıca manganez, demir, potasyum, C vitamini, K vitamini ve lif açısından zengindir. Ayrıca, karabiber çok iyi bir anti-enflamatuar ajandır.

Piperin, mide bulantısını, baş ağrısını ve sindirim problemlerini hafifletmeye yardımcı olur. Zerdeçalda bulunan kurkumin tek başına kan dolaşımına emilmez, ancak karabiberle birleştiğinde, karabiberde bulunan piperin kurkuminin emilimini %2000’e kadar artırır. Beyinle ilgili birçok bozukluk, depresyon ve Alzheimer gibi, BDNF seviyesindeki azalmadan kaynaklanır. Kurkumin, BDNF seviyesini artırabilir ve bu da yaşla ilişkili birçok beyin hastalığını ve bozukluğunu önleyebilir veya geciktirebilir. Ayrıca, kurkuminin BDNF’yi artırarak hafızayı güçlendirebileceği ve zekayı artırabileceği de mümkündür.

Aslında, kurkumin o kadar güçlüdür ki bazı araştırmalar, yan etkiler olmaksızın bazı anti-enflamatuar ilaçlara eşit güçte olduğunu göstermektedir. Zerdeçal, iltihap ve eklem ağrısı ile karakterize edilen artrit hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynar ve Alzheimer’ın önlenmesinde de önemli bir rol oynar.

Kurkumin ve piperin bir araya geldiğinde, güçlü bir antioksidan ve anti-enflamatuar ortaya çıkar ve rahatsızlık ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Karabiberin zerdeçal ile birleşmesi, sindirim sistemine giren besinlerdeki birçok mineral ve vitaminin emilimini artırır, bunlar arasında C vitamini ve A vitamini de bulunur. Bu nedenle, bunların dengeli bir şekilde besinlerde kullanılması, diyabet, insülin direnci, Alzheimer, şişkinlik, karaciğer yağlanması, damar tıkanıklığı, kötü kolesterol artışı, obezite ve birçok diğer sorunun önlenmesine yardımcı olabilir.

Karabiber ve zerdeçalın mizacı

Karabiber ve zerdeçal sıcak ve kuru bir mizaca sahiptir ve solunum sistemi, sindirim sistemi, kaslar ve eklemler gibi çeşitli organlardaki balgam hastalıklarında çok etkilidir.

•.karabiber ve zerdeçalın birleşik kullanımı, vücudu ısıtır, bu nedenle bunların doğru kullanımı vücut için uygun ısı sağlar. Bunların dengesiz kullanımı ise ısı baskısına neden olabilir.

• karabiber ve zerdeçalın birleşik kullanımı, çoğu yemeğe baharat olarak eklenmesiyle yemeğin hafifletilmesine ve daha iyi sindirilmesine yardımcı olur.

• karabiber ve zerdeçalın birleşik kullanımı, vücuttaki nemin giderilmesine yardımcı olur, ancak aşırı tüketimi, kuru mizaçlı bireylerde zarar verebilir.

Bu iki bileşenin kombinasyonu, sindirim bozuklukları, sindirim sorunları, şişkinlik, ishal, solunum yolu sorunları gibi birçok rahatsızlık için mucizevi bir çözümdür. 

Karabiberle birlikte zerdeçal, sinir hastalıkları için de çok faydalıdır ve bunları kuru üzümle çiğnemek, beyin ve mideyi aşırı nemden arındırmaya yardımcı olur.

Bu kombinasyon, mukus boşaltımını artırır, göğüs ağrısı, nefes darlığı,  astım ve balgam artışı nedeniyle oluşan boğaz tahrişi için bal ile birleştirilirse, akciğerleri temizler ve göğüsteki nem ve mukus birikimini önler. Ayrıca, kara

biber ve zerdeçalın birleşimi, felç ve organ gevşekliği, böbrekte rutubetin çoğalması, soğuk ve nemli hastalıklar, spazmların ve rahatsızlık hissinin giderilmesi ve soğuk ateşler için de çok yararlıdır. Isıyı artırır, kan dolaşımını iyileştirir, romatizma ve artriti hafifletir, özellikle de semptomlarının şiddetlendiği kış aylarında faydalıdır.

HCAs ve aromatik halkalı PAH’lar heterosiklik aminlerdir ve hayvan eti, balık ve tavuk gibi etlerin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sırasında, örneğin kızartma veya mangalda doğrudan etin alev üzerinde pişirilmesiyle oluşurlar. HCAs ve PAH’lar mutasyonlara neden olan maddelerdir; yani DNA’da değişikliklere yol açabilirler ve kanser riskini artırabilirler. PAH’lar ayrıca, etin dumanlanması gibi diğer yemek hazırlama süreçlerinde de oluşabilirler. HCAs, yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş etlerden başka yiyeceklerde de önemli miktarda bulunur. PAH’lar, dumanlı yiyeceklerde ve ayrıca sigara dumanında ve araç egzoz dumanında da bulunabilirler.

Ancak et pişirildikten sonra, bir miktar karabiber ve zerdeçal tozu karışımını doğal yağlarla, örneğin susam yağı, sade yağ, hindistancevizi yağı, kuyruk yağı veya zeytinyağı ile karıştırıp pişmiş ete eklerseniz, hem bu heterosiklik aminleri hem de hidrokarbonları nötralize etmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceğinizin vücutta daha iyi emilmesini sağlar.

Karabiber ve kurkumin her ikisi de yağda çözünen maddelerdir, bu nedenle bu iki bileşiği taze limon suyu ve hindistancevizi yağı gibi yağlarla karıştırırsanız, hem kendi başlarına mükemmel bir şekilde emilirler hem de bağırsaklarda ve damarlarda bulunan besin maddelerinin emilimine yardımcı olurlar ve unutkanlık, damar tıkanıklığı, obezite, insülin direnci ve diyabeti önlemede, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, sinir sistemi ve iç salgı bezleri sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynarlar.

Referans :

Şifalı bitkilerin mizacı ve etkisi,Farzollah Gholizadeh,Fariba Bayrami